EŠUS PRO JEDNOHO

Když jsem se rozhodla nahradit svůj starý hliníkový ešus, který se mnou jezdil od dětských let na skautské tábory, něčím lehčím, měla jsem štěstí. Narazila jsem záhy na Halulite Minimalist od americké značky GSI, která se na outdoorové nádobí specializuje. Lehčí ešus o dostatečném objemu jsem nenašla, a „vychytanější“ taky ne. Vařím v něm a okouzluji jím své kamarády na trecích od roku 2015. A už ho jen tak nevyměním…

Vařič z plechovky od Coly – snadná výroba a neobyčejná lehkost, ešus na něm „sedí“ akorát. Vyrobeno žiletkou (nůž jsem ztratila) asi za deset minut. Palivo (líh) seženete za hubičku v každé lékárně (mimo muslimské země).

Sada nádobí GSI Halulite Minimalist obsahuje:

Ešus je vyroben z exolovaného hliníku, a při objemu 600 ml váží pouhých 96 g. Bez problému do něj složíte malou plynovou kartuši i malý vařič. Na svých expedicích však kvůli úspoře hmotnosti vařím především na ohni či na lihu.

Víko (46,5 g) z odolného plastu na ešusu dobře drží, což oceňuji zejména, když s sebou nemám dostatek potravin, jež lze konzumovat bez tepelné úpravy. Ráno si uvařím snídani i oběd, a oběd pak transportuji v ešusu postaveném na stojáka v batohu. Takže se nemusím zdržovat vařením během pochodu. Ještě se mi nestalo, že by se jídlo do batohu vysypalo.

Termoobal (22,3 g) z neoprénu udržuje jídlo a pití déle teplé a zabraňuje popálení od horkého ešusu. V kombinaci s víčkem poslouží ešus v termoobalu jako termohrnek, neboť ve víčku je i otvor na pití. Slabým místem termoobalu je, že jednotlivé části k sobě nejsou přišité, ale lepené, čímž je snížena odolnost. Když se začaly odlepovat, přišila jsem je, a teď už vydrží asi dlouho.

Silikonová chňapka (12,2 g) nahrazuje ucho, které na ešusu není, a lze jí uchopovat v podstatě jakékoli drobné horké předměty.

Skládací spork (8,4 g) nebo-li lžícovidlička. Osobně preferuji titanový spork, který je bezpochyby odolnější, ale na několikadenní výlet tento plastový stačí. (edit. od doby vzniku této recenze GSI na odolnosti sporku zapracovali a nyní dodávají odolnou lžícovidličku výrazně vyšší kvality, než v minulých letech).

Jak to vypadá v praxi?

1) Vaření.

2) Silikonová chňapka.

3) Neoprénový termoobal.

Pokud sháníte podobné nádobí pro dvě osoby, mrkněte na GSI Halulite MicroDualist.

Poohlížíte-li se po ešusu lehčím a objemnějším (na však tolik vychytaným), mrkněte na titanový hrnec Robens.

Shrnutí. Výhody a nevýhody nádobí GSI Halulite Minimalist.

​​​​

VÝHODY:

– Nízká hmotnost

– Skladnost a praktický tvar

– Odolnost ešusu i víka

– Praktické příslušenství

NEVÝHODY:

– Menší odolnost termoobalu

vaše komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..