Po jedenácti dnech strávených v horách nasedám do autobusu v Bánské Bystrici, a mířím domů. Mám na sobě syntetické oboustranné tričko, které má z jedné strany chladivý efekt, a obrátím-li jej naruby, je hřejivé. Koupila jsem si ho, protože jsem potřebovala triko, které dobře odvádí vlhkost. Patřilo mezi mé nejoblíbenější oblečení pro outdoor, ale po pár dnech používání vyniká jednou zásadní vadou. Smrdí. Cítím sama sebe a je mi líto paní, která sedí na vedlejším sedadle. O rok později zkouším triko ze 100% merino vlny od Icebreakeru. Nosím ho dva týdny v kuse. Spím v něm. Ne, nejsem špindíra, prostě ho testuju se vším všudy, včetně čtrnáctidenní odolnosti vůči zápachu, kterou firma slibuje…

Jedno Icebreaker triko nosím běžně na sobě a v terénu ho peru tak, že se v něm koupu. Košili si šetřím do společnosti a jinak ji používám namísto ručníku.

  Po čtrnácti dnech triko odkládám do pračky. Ne snad ani proto, že by to bylo nutné, ale spíš z pocitu, že si to zaslouží. Mám radost. Našla jsem tričko, které dobře odvádí vlhkost, je velmi příjemné, poměrně rychle schne, v zimě „hřeje“ a v teple „chladí“, a nesmrdí. Navíc je biologicky odbouratelné. Jsou to zkrátka vlastnosti, kterými disponuje ovčí vlna plemene merino. Ovce se pasou na Novém Zélandu ve výškách kolem 2000 m.n.m., kde jsou vystaveny nejrůznějším vrtochům počasí, což je jediný způsob, jak si tolik pozitivních vlastností jednoho materiálu dokážu vysvětlit. Triko jsem dál používala na běžné nošení a kratší výlety do hor a zdálo se, že jsem našla dokonalý produkt.

Má merino vlna nějaké nevýhody?

  Po pár měsících testování vyrážím na půlroční pěší cestu přes karpatský oblouk. Ve výběru oblečení na expedici mám jasno – od Icebreakeru balím jedno tričko Tech TLite (gramáž 150g/m2), jedno triko s dlouhým rukávem Oasis LS Crewe (200 g/m2) a přidávám legíny Oasis Leggins (200 g/m2). Všechna výše uvedená pozitiva materiálu se mi cestou potvrdila, ale našla jsem nějaké nevýhody?

Od Icebreakeru můžete očekávat maximálni komfort. Vystavíte-li však oblečení s nízkou gramáží nadměrnému tření a tlaku, pravděpodobně jim neodolá.

  Bohužel, nezanedbatelnou nevýhodou je odolnost vůči tlaku a tření. V místech, kde se batoh dotýká těla, jako ramena, lopatky, bedra či břicho, po cca dvou měsících intenzívního a každodenního nošení s batohem, začaly v triku vznikat dírky. Ačkoli jsem zpočátku trpělivě zašívala, nakonec mi nezbylo, než se v souboji s dírami vzdát a nebránit jim v bujení. Zelené triko Tech TLite mi dodnes visí ve skříni jako jedinečný suvenýr a památka na můj první velký cestovatelský projekt.

Řešení?

  Vystavit triko s nízkou gramáží (150 g/m) ze 100% merino vlny tak náročnému testu přineslo pochopitelně své důsledky. Na Icebreakeru však mj. oceňuji záměr vyrábět své produkty z přírodních materiálů, a pokud možno kombinovat se syntetickými materiály jen tam, kde je to nezbytné. Odolnost však není vlastnost, jíž by bylo na místě opomíjet, a proto ne vše, co Icebreaker dnes vyrábí, je 100% merino. Syntetické materiály se v minimální míře přidávají např. do některých mikin a triček, více syntetiky kvůli odolnosti obsahují ponožky. Odolnější je i 100% merino s vyšší gramáží. Například moje legíny (200 g/m) z čisté vlny neutrpěly jedinou dírku, dokud jsem po více než pěti měsících strávených karpatským přechodem, nesedla na hřebík. Pokud se chystáte do chladnějších podmínek, kdy na sobě máte více vrstev a triko se při nošení nedotýká batohu, pak vám triko rozhodně vydrží déle, než mně.

Co jsem testovala během 2. etapy VCT, pěší pouti do Istanbulu?

  Při další expedici jsem se rozhodla otestovat víc než jen tři kousky Icebreaker oblečení, a oblékla jsem se do něj doslova od hlavy až po paty. Níže uvádím jednotlivé části oblečení, jež jsem si sbalila, a stručné hodnocení.

Spodní prádlo

– podprsenka Sprite Racerback Bra

– kalhotky Sprite Hot Pants

– kalhotky Siren Bikini

  Spodní prádlo bylo maximálně pohodlné a vydrželo celou expedici bez jediné dírky nebo jiného poškození. Kalhotky Sprite hot s podprsenkou jsem navíc používala na plavání, abych v batohu ušetřila hmotnost za plavky. Zejména u spodních dílů prádla jsem ocenila, že velice rychle schnou. K žádnému z produktů nemám jakékoli výhrady, byla jsem velmi spokojená.

Po horách chodím v tričku, a košili si „šetřím“ mezi lidi.

Základní vrstva

– legíny Oasis Leggings

– triko s krátkým rukávem Sphere SS Low Crewe Stripe

– triko s krátkým rukávem Tech Lite SS Crewe

– košile Kala SS Shirt

Legíny jsem většinu expedice používala na spaní a v chladnějších obdobích jako izolační vrstvu pod kalhoty. Oceňuji na nich zejména skvělý poměr hřejivosti versus skladnosti. Bohužel se koncem expedice neobešly bez zašívání.

  Odolnost vůči zápachu oceňuji zejména na tričkách. Z důvodu šetření hmotnosti v batohu jsem cestovala jen s jedním. Sphere SS považuji za maximálně komfortní do vysokých teplot, a neznám v tomto ohledu příjemnější materiál. Po dvou a půl měsících se na něm ale podepsala zátěž v podobě dírek. Toto dílo dokončila myš, která si vlákny z mého trika pravděpodobně vystlala hnízdo, když jsem v noci spala. Z Makedonie jsem tedy pokračovala dál v Tech Lite SS, které vydrželo do konce expedice.

  Košili s sebou na expedici beru vždy. Většinou ji nenosím v horách a snažím se ji udržovat v co nejlepším stavu. Oproti propocenému a děravému tričku mi nabízí komfortnější pocit při pobytu ve městech nebo u místních. Na této košili bohužel zůstávaly viditelné skvrny od potu a ocenila bych i menší mačkavost. Jinak perfektní střih a dobře mi posloužila i jako ručník, který jsem s sebou neměla, abych šetřila hmotnost v batohu. Obstála celou cestu bez nutnosti zašívání.

Další vrstvy

– tenká mikina s kapucí Terra LS Half Zip Hood

– teplejší mikina Atom LS Zip

  Na  mikině Terra oceňuji příjemný střih (otvory na palce, kapuce, zapínání ke krku), poloviční zip (je lehčí než celorozepínací) a velmi se mi líbí design. Používala jsem ji na spaní a pro každodenní nošení v chladnějších dnech. Po návratu z expedice je celkově stále v dobrém stavu, jedinou slabinou jsou konce rukávů, jež se nevyhnuly zašívání.

  Atom LS jsem si vybrala z důvodu skvělého poměru hřejivost versus hmotnost, a podobně jako u mikiny Terra jsem ocenila příjemný střih. Vnitřní strana je vyrobena z česaného merina, které se částečně podobá jemnému fleecu. Bohužel materiál není příliš odolný.

Obrázek: Ponožky Hike Light jsou do pohor ideální.

TOP! Ponožky

– Hike+ Light Crew Hike

– Light Mini

  Vyšší a teplejší ponožky Hike+ Light jsem používala na spaní a v chladnějších dnech. Nižší Hike Light na každodenní nošení. I na tom nejlepším vybavení lze zpravidla najít alespoň drobný nedostatek, pro tyto ponožky to ale neplatí. Ačkoli značnou část expedice přesahovaly teploty 35 ºC a nosila jsem vysoké trekové boty, Hike Light mi poskytly neočekávaně vysokou míru komfortu. Tři páry ponožek nošených v pohorách, v létě, bez  problému vystačí 6-9 dní bez praní. Stejně kladně hodnotím i trvanlivost, neb všechny páry jsem si po expedici přivezla domů bez jediného zašívání (o tom se mi během předchozí etapy VCT mohlo jen zdát). Tyhle ponožky rozhodně patří mezi nejlepší outdoorové vybení, které jsem kdy testovala.

Obrázek: Za horka máčím šátek v potoce.

Šátek/roura

– Flexi Half Chute

  Flexi Half Chute jsem si velmi oblíbila především jako ochranu hlavy před sluncem. Oceňuji širokou škálu použití, dobrý vzhled a zanedbatelnou hmotnost.

Shrnutí. Výhody a nevýhody oblečení Icebreaker.

VÝHODY:

– odolnost vůči zápachu 

– odvádí vlhkost od těla 

– hřejivost u vyšších gramáží 

– skladnost 

– je příjemné na dotyk 

– pohodlný střih 

– poměrně rychle schne 

NEVÝHODY

– nízká odolnost vůči tlaku a tření 

– vyšší cena

vaše komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..