Je to stále stejná písnička. Vyrazím na trek s kamarády, kteří jakožto drsní trampové trekové hole nemají. Jak stoupáme do prvního kopce, stávám se kvůli holím terčem jejich ohraných vtípků. Když pak druhý den stoupáme prudkým svahem, začínají své pomalé tempo omlouvat absencí holí a při sestupu už si zpravidla nějaký ten klacek ulomí nebo si ode mě jednu hůl vypůjčí, aby ulevili bolavým kloubům. Nemám jim ty jejich vtípky za zlé, poněvadž ani já jsem nebyla jiná a z hůlkařů si utahovala. Hole jsem totiž považovala za znak měšťácké zhýčkanosti a atribut aktivních seniorů. Ale to je už dávno…

Při celodenním pochodu ušetří hole několik tun zátěže kloubů, zejména kolen.

BOD ZLOMU

Je to už určitě přes deset let, co jsem nad holemi přestala ohrnovat nos. Tehdy jsme se s kamarádem účastnili 24 hodinového pochodu a já jsem musela po 75. kilometru skončit. Kolena vypověděla službu a jít dál jsem prostě nedovedla. Doploužila jsem se šnečím tempem na vlak a další dva týdny jsem při každé cestě po schodech zažívala děsná muka. Od té doby jsem stihla ochodit a zlámat dva páry, než jsem v roce 2016 vyrazila pěšky přes Balkán do Istanbulu. Na tuhle cestu jsem si pořídila hole Fizan Compact a rozhodla se, že jim zůstanu věrná, dokud nenajdu lepší. Jsem jim věrná dodnes.

Pokud se nemůžete rozhodnout, kterou barvu pořídit, můžete zkusit jednu z holí s někým vyměnit.

NEJLEHČÍ HOLE NA SVĚTĚ

Italské Fizan Compact váží 162 gramů (jedna hole) a několik let se mohly chlubit označením nejlehčí trojdílné trekové hole na světě. Přibližně před rokem je však o 12 gramů předstihla americká značka Gossamer Gear s holemi LT5, které jsem si ale nepořídila. U holí Fizan Compact je na místě upozornit na vynikající poměr ceny a kvality – jsou totiž 3x levnější než hole LT5. Jistě, srovnávat cenu karbonových LT5 s Fizan Compact, které jsou vyrobeny ze slitiny hliníku, není moc fér. Karbonové budou vždycky výrazně dražší. Jakkoli má hliník pověst špatné odolnosti, hliníková slitina třídy 7001 je lehká, pevná a pružná – tedy ideální vlastnosti trekových holí. Na holích LT5 sice nevidím objektivní nedostatky, ale hodí se spíš do chlapáckých rukou. Není to zkrátka nic pro moje dětské ručičky. Co tedy nejvíc oceňuji na holích Fizan Compact?

Poutka i madla se příjemně drží v ruce.

LEHKOST, PŘÍJEMNÁ MADLA A POUTKA, ODOLNOST, SERVIS

Madla – to, že se Compacty příjemně drží je hlavní důvod, proč jsem si je tolik oblíbila. Ačkoli jsem původně fandila korku, madlům z tuhé pěny nemám co vytknout. Jsou příjemně měkké na držení, ale ne zas moc, abych je musela v ruce svírat. Obava, že by se pěna mohla při hrubším zacházení uloupnout, byla lichá. Ruce po ní nekloužou a malé vyboulení mezi ukazovákem a prostředníkem mi držení usnadňuje.

Poutka – jsou hlavní výhodou trekových holí oproti obyčejné holi z klacku. Jakkoli se to zdá jako maličkost, zavěšení ruky do poutka ušetří spoustu námahy a bolení šlach. Madel se ruka jen přidržuje a jemné pohyby prstů udávají holi úhel. Poutka jsou ve stálém kontaktu s rukou a při výběru holí není radno je podceňovat. Materiál z hustě tkané jemné textilie mi na Compactech vyhovuje nejvíc – ruka se pod nimi nepotí a netlačí mě, jsou mi příjemná na dotek. Systém nastavení velikosti poutek je jednoduchý – k prodloužení stačí jednou rukou táhnout za upevnění poutka na horní straně a za spodní stranu ke zkrácení. Žádný složitý mechanismus, nic, co by se mohlo porouchat.

Odolnost nejsem žádný odborník na fyzikální vlastnosti kovů. Technicky zdatní čtenáři si můžou vlastnosti hliníkové slitiny třídy 7001 dohledat v tabulkách, mně stačí obecná informace srozumitelná laikům, že je pevnější než karbon a díky tomu (i díky nízké hmotnosti a pružnosti) je používána v leteckém průmyslu. Někteří výrobci stanů ji také používají k výrobě stanových prutů. Nejdůležitější je však pro mě osobní zkušenost – nachodila jsem s Compacty tisíce kilometrů, než se mi podařilo jednu zlomit. Zlomila jsem ji, protože jsem ji nezkrácenou používala namísto cepínu při přechodu prudkého sněhového pole. Uklouzla jsem a do třetiny délky zapíchnuté hole jsem se mermomocí držela, abych pádu zabránila. Marně, letěla jsem dolů i s dvěma třetinami hůlky. Těžko si ale dovedu představit, že by se mi ji podařilo zlomit, pokud bych si z ní nedělala superdlouhý cepín (ve složeném stavu by se to jistě nestalo). Výjimečnou odolností vyniká i hrot – je vyroben z karbidu a rozhodně se neopotřebuje po pouhých 2500 kilometrech jako se mi stalo u mých předchozích holí jiné značky. I kdyby se vám povedlo ho opotřebovat, lze jej vyměnit.

Servis – dodavatel poskytuje bezplatný servis, a pokud se vám přihodí podobná nepříjemnost jako mně na sněhovém poli, není problém poškozený díl vyměnit (kromě vrchního dílu, který ale podobné újmy dojde s minimální pravděpodobností). Protože pokazit se může ledacos i u těch nejprestižnějších firem, vstřícnost a ochota ve vztahu k zákazníkům hraje zásadní roli v tom, zda si značku oblíbím. V téhle rovině nemohu Fizanu nic vytknout, což mi potvrdily i zkušenosti jiných lidí.

Karbidový hrot jen tak lehce neopotřebujete. Pokud by se vám to povedlo, lze jej vyměnit.

PARAMETRY A PODROBNOSTI

Délka holí je 59,5 cm ve složeném stavu a maximální délka 132 cm. Jsou proto vhodné pro lidi do výšky postavy cca 190cm. Komu jsou Compacty sympatické, ale jsou pro něj krátké nebo se poohlíží po holích vhodných i na skialpinismus, můžu doporučit delší, pevnější, avšak o něco těžší hole Fizan Lhotse.

Aretační mechanismus je šroubovací. Ten sice nemá nejlepší pověst pokud jde o spolehlivost, nicméně za pět let používání jsem s ním u Compactů neměla problém. V případě protáčení dílu je oprava snadná – stačí díl vysunout a plastovou sponu ručně pootočit tak, aby se rozšířila. Pro správné fungování je třeba pravidelná údržba – jednou za čas hůl rozebrat a ze všech dílů smýt nečistoty (například zrnka písku). Po deštivém treku také doporučuji hole rozebrat a nechat vysušit, aby se předešlo tvorbě vodního kamene.

Součástí balení je sada větších i menších talířků, pryžové nástavce na hroty a karabinka. Pokud pryžové nástavce používáte často, doporučuji je nahradit odolnějšími. Osvědčily se mi například od Black Diamond. Dodávané nástavce se poměrně rychle opotřebují a považuju je za nejslabší, byť málo podstatnou, stránku Compactů.

Čtyřdílné hole Fizan Compact 4 měří ve složeném stavu 52 cm a jejich maximální délka je 125 cm. Váží 179 g, tedy o 17 gramů víc než trojdílné. Vhodné jsou zejména pro ty, komu hodně záleží na minimální délce složených holí, např. z důvodu balení. Obecně tři díly považuji za praktičtější, protože je před použitím a po něm musím šroubovat pouze dvakrát. Setkala jsem se ale i s tím, že tyto čtyřdílné dostaly přednost, protože se na rozdíl od trojdílných vyrábí i v růžové barvě (druhá možnost je šedá).

Barvu trojdílných holí si lze vybrat červenou, modrou, zelenou a černou. Hole se prodávají v páru a obě v jednom balení mají stejnou barvu. Pokud se vám líbí barvy dvě, můžete zkusit jednu z holí s někým vyměnit.

O smyslu trekových holí se dočtete v článku Trekové hole nejsou jen pro starý. 4 důvody, proč je používat.

Během přechodu Kavkazu mi byly Compacty odcizeny. Nezbylo mi, než si vyrobit vlastní dřevěnou variantu.

Shrnutí. Výhody a nevýhody trekových holí Fizan Compact.

VÝHODY:

– nízká hmotnost

– odolnost

– příjemná madla a poutka

– vynikající bezplatný servis

– nízká cena

NEVÝHODY:

– pouze pro postavy do výšky cca 190 cm

– málo odolné pryžové nástavce

vaše komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..