Nechcete se na treku tahat s konzervami a dalším těžkým jídlem plným vody? Sbalte si dehydrovaná jídla. Nemusí to být jen ořechy, sušené ovoce a ovesné kaše nebo pytlíkové polévky. Úplně nejlepší je, nasušit si jídlo sami doma v sušičce nebo v troubě. Navaříte si podle vlastní chuti a máte úplnou kontrolu nad obsahem surovin. Pokud vaříte neradi nebo nestíháte, můžete si vybrat z pestré nabídky již připravených dehydrovaných pokrmů. Uvádím dva příklady na týdenní trek.

dehydrovaná jídla
Dehydovaná jídla připravíte na treku ke konzumaci raz dva.

VÝHODY DEHYDROVANÝCH JÍDEL

Předem uvařené a usušené jídlo stačí před konzumací zalít horkou vodou a chvilku počkat. Ušetříte tak na treku palivo i čas. Sušené fazole nebo maso se mi osvědčilo velmi krátce povařit nebo nechat předem chvíli namočené, ale jsou konzumovatelné i po zalití horkou vodou. Když luštěniny a rýži po nasušení trochu podrtíte, budou rychleji. Pokud z nějakého důvodu nemůžete rozdělat oheň, nemáte s sebou vařič nebo šetříte palivo, můžete jídlo zalít večer studenou vodou, uzavřít do uzavíratelného sáčku (nejlépe se dvěma zipy nebo raději použít sáčky dva) a strčit na noc do spacáku. Voda se tělesným teplem trochu ohřeje a namočené jídlo změkne. Ideální jsou pro takovou přípravu pokrmy, které změknou rychle jako kaše nebo kuskus. „Vařila“ jsem si takto experimentálně i za denního pochodu s tím, že jsem uzavíratelný sáček měla zastrčený v kalhotách. Příjemné to nebylo, co si budeme povídat, ale jídlo bylo večer k jídlu. Nicméně místo sáčku lze použít i ešus, pokud vám nevadí jídlo studené.

Dalšími výhodami jsou nízká hmotnost, skladnost a trvanlivost. Pro dlouhodobé uskladnění můžete dehydrované pokrmy vakuovat nebo zamrazit.

JAK SUŠIT?

Většinu jídel jsem sušila v sušičce, ale vyzkoušela jsem i horkovzdušnou troubu nebo sušení na slunci. Za letních veder jsem na parapetu bez problému usušila předvařenou rýži a těstoviny. Návodů typu „na jak dlouho a na kolik stupňů co sušit“, najdete na internetu spoustu. Zeleninu se snažím nakrájet nebo nastrouhat na co nejmenší kousky.

Tahle vypadá mrkvo-bramborová kaše po vytažení ze sušičky. Placku nalámu a rozdrtím tyčovým mixérem na prášek. Připravené jídlo nasypu do zip-locku a na treku jej stačí zalít horkou vodou.

CO SUŠIT?

Některá jídla je jednodušší sušit jen částečně nebo vůbec. Například ovesné kaše – stačí jen smíchat vločky (ideálně si koupit drcené a nebo ještě lépe doma rozmixovat na jemný prášek) se sušeným ovocem a ořechy, případně sušeným mlékem nebo proteinem. Vařit a sušit nemusíte ani kuskus, instantní nudle, předvařenou rýži a další potraviny, které během přípravy nemusí projít varem. Když dělám například kuskus, usmažím si zeleninu a další ingredience, které usuším a pak je s kuskusem smíchám. Sušit ale lze víceméně cokoli, co není příliš mastné (to se během skladování dříve zkazí). Takže když si uvaříte třeba hrachovou kaši, můžete to z pánve rovnou rozprostřít na pečící papír a picnout do sušičky nebo do trouby. Kupříkladu těstoviny s omáčkou je vhodnější sušit zvlášť těstoviny a zvlášť omáčku (k dokonalosti potřebují jiný čas a teplotu sušení), nicméně když to mrsknete na pečící papír dohromady, žádná katastrofa se nestane a bude to k jídlu i tak. Je také vhodné mít s sebou na treku malou lahvičku s olivovým olejem, kterým se jídlo zjemní a dochutí. Doplníte také tuky (a nasycené mastné kyseliny). Obecně se mi osvědčilo sušit zeleninu, ryby, těstoviny, rýži, luštěniny, různé kaše či hustější omáčky. Dehydrovanou polévku vyrábím tak, že připravím omáčku z ingrediencí, které by polévka měla obsahovat, ale přeženu to s kořením. Pak pouze zaliju větším množstvím vody.

EXPERIMENTUJTE!

Velký respekt jsem měla ze sušení vajec. Nakonec se ukázalo, že obavy ze smradu byly zbytečné. Uvařila jsem vajíčka natvrdo, nakrájela je na plátky, žloutky rozprostřela na pečící papír aby nepropadly mřížkou v sušičce a po usušení jsem bílky i žloutky rozdrtila tyčovým mixérem na prášek. Nicméně po zalití horkou vodou se s tím práškem nic moc nestalo, a nebylo to vůbec dobré. Mám ráda houby s octem, a tak jsem je usušila a světe div se, i sušené houby s octem chutnaly po zalití dobře. Nebojte se experimentovat a zkoušet. Sušit lze klidně i sýr nebo tofu. Pokud sušíte rybu, je samozřejmě nejlepší čerstvá a takový druh, který obsahuje co neméně tuku, například treska. Ale sušila jsem i mastnější ryby jako makrelu nebo pstruha. Stejně nám to tak chutnalo, že jsme je snědli dřív, než by se mohly zkazit.

Špenátové tortelliny v sýrové omáčce se semínky.

PESCETARIÁNSKÝ FOOD LIST NA TÝDENNÍ TREK DOMÁCÍ PŘÍPRAVA

Pro inspiraci jsem vytvořila týdenní pescetariánský food list. Vegetariáni můžou rybí maso nahradit jinými surovinami, které mají rádi a masožravci přidají sušené maso (jerky) kamkoli podle libosti. Ovesné kaše ke snídani lze nahradit jakýmikoli jinými, třeba jáhlovými nebo pohankovými. Bílkovina v kaši nemusí být nutně syrovátková, já jsem ji použila, protože jsem ji potřebovala spotřebovat. Pokud použijete rostlinnou bílkovinu, například konopnou, bude to chtít vylepšit chuť trochou sušeného mléka, klidně rostlinného (osobně mám nejradši kokosové). Přes den většinou podle míry hladu zobu ořechy a sušené ovoce, müsli tyčinky nebo sýry. Pokud hledáte trvanlivější a nedrobivou alternativu chleba, hodí se například tortily. Müsli tyčinky si také můžete upéct doma, je to docela zábava. Zajímavou alternativou je i MANA – hutný nápoj v prášku, který je nutričně kompletní. Určitě ale nedoporučuju vybavit se na trek pouze MANOU, pokud již nemáte vyzkoušené, že to váš žaludek zvládne (můj zvládnul tři dny a pak jsem raději držela půst). Hlavní jídlo si na treku vařím obvykle k večeři.

Týdenní dehydrovaná strava připravená doma. Snídaně a večeře.

Jedna porce snídaňové kaše váží 140 g, ale musím podotknout, že je to obrovské jídlo (cca 600 kcal). Pouze brutální kyseliny tohle dovedou po ránu spořádat na jeden zátah (normální porce by mohla být tak poloviční). Pokud se na to necítíte, připravte si menší porce a větší množství zobání přes odpoledne. Večeře váží kolem 150 g.

PONDĚLÍ

Snídaně: Pohanková kaše KIRO-LÍ

50 g drcených pohankových vloček, 30 g syrovátkové bílkoviny, 20 g kiwi, 20 g rozinek,

20 g lískových ořechů

Večeře: Semínkové nudle s vajcom

Nudle jsem předvařila ve slané vodě a usušila (můžete samozřejmě použít i instantní). Zvlášť jsem nasušila najemno nastrouhanou mozzarelu a natvrdo vařená vejce. Smíchala jsem to s kořením (provensálské bylinky a pepř) a semínky (slunečnicová, sezamová, dýňová a chia). Příště bych to prostě všecko usmažila na pánvi a usušila najednou. Sýr bych nahradila nějakým méně tučným. Hodilo by se přidat i trochu zeleniny, třeba mrkev nebo červenou řepu.

ÚTERÝ

Snídaně: Ovesná kaše ANABRU-LÍ

50 g drcených ovesných vloček, 30 g syrovátkové bílkoviny, 20 g ananasu, 20 g brusinek

20 g lískových ořechů

Večeře: Kuskus s lososem a para

Usušila jsem nasolený a okořený filet z lososa, nakrájený na tenké plátky. Smíchala jsem ho s kuskusem, najemno nakrájenými para ořechy a černými olivami, které jsem předtím také usušila. Přidala trochu koření a slunečnicových semínek.

STŘEDA

Snídaně: Ovesná kaše TŘEMER-PARA

50 g drcených ovesných vloček, 30 g syrovátkové bílkoviny, 20 g třešní, 20 g meruněk,

20 g para ořechů

Večeře: Těstoviny v pikantní rajčatové omáčce

Celozrnné těstoviny jsem uvařila v osolené vodě a usušila na slunci. Na pánvi jsem připravila omáčku z cibule a česneku, rajčatového protlaku, sušených rajčat, červených fazolí a nivy. Přidala jsem sůl, chilli, provensálské bylinky a pepř. Hmotu jsem usušila a smíchala ji s těstovinami, černými sušenými olivami a chia semínky.

ČTVRTEK

Snídaně: Ovesná kaše ANAKIGO-LÍ

50 g drcených ovesných vloček, 30 g syrovátkové bílkoviny, 20 g ananasu, 20 g kiwi,

10 g goji, 10 g lískových ořechů

Večeře: Mrkvo-bramborová kaše s pórkem a rybím filé

Uvařené brambory a mrkev jsem rozmixovala na pyré a lehce dosolila, rozetřela na pečicí papír a usušila. Výslednou placku jsem rozmixovala na prášek. Pórek jsem usmažila na pánvi s kari kořením, pepřem, solí a česnekem. A usušila. Filé z tresky jsem nakrájela na plátky, nasolila a nechala odležet v lednici. Pak jsem z něj vymačkala přebytečnou vodu, nakořenila a usušila. Všechny tři substance jsem smíchala dohromady a přisypala k tomu slunečnicová semínka a trochu sušeného mléka.

PÁTEK

Snídaně: Pohanková TŘEDA-PARA

50 g drcených pohankových vloček, 30 g syrovátkové bílkoviny, 20 g třešní, 20 g datlí

20 g para ořechů

Večeře: Hrachová kaše a houby s octem

Přes noc jsem namočila zelený hrách, uvařila jsem ho a rozmixovala na kaši. Dochutila jsem solí. Hmotu jsem usušila, pak jsem ji smíchala se sušeným mlékem, chia semínky a sušenými nakládanými houbami v octu.

SOBOTA

Snídaně: Ovesná kaše MEBRU-MAN

50 g drcených ovesných vloček, 30 g syrovátkové bílkoviny, 20 g meruněk, 20 g brusinek

20 g mandlí

Večeře: Kešu rizoto na kari s mořskou řasou

Tady jsem se inspirovala u Kešu Nasi od Adventure Food. Omáčku jsem připravila z kokosového mléka, kari, zázvoru, koriandru, cibule, papriky a mrkve. Usušila jsem ji a smíchala s předvařenou sušenou rýží, červenou čočkou a kešu ořechy. Nalámala jsem do toho mořskou řasu nori.

NEDĚLE

Snídaně: Ovesná kaše KIDA-LÍ

50 g drcených ovesných vloček, 30 g syrovátkové bílkoviny, 20 g kiwi, 20 g datlí

20 g lískových ořechů

Večeře: Fazolové chilli s rýží

Hodně cibule a hodně česneku jsem osmahla na pánvi s chilli, pepřem, solí a špetkou muškátového oříšku. Přidala najemno nakrájenou papriku, nastrouhanou mrkev a předem namočené a uvařené červené fazole s fazolovou kaší a rajským protlakem. Nechala jsem to podusit a následně usušila a smíchala se sušenou vařenou rýží. Zelenina se do toho dá přidávat v podstatě jakákoli a koření taky, takže lze různě variovat. Muškátový oříšek je důležitý kvůli snížení nadýmavosti a v jídle velmi dobře vynikne například římský kmín nebo koření tandoori masala.

Když na vaření a sušení nemám před trekem čas, sáhnu po jídlech již hotových.

KDYŽ SE VÁM NECHCE VAŘIT…

Na trhu je celá řada výrobců s rozmanitou nabídkou dehydrovaných jídel – stačí je zalít horkou vodou přímo do pytlíku a chvilku počkat. Výhodou je několikaletá trvanlivost, nevýhodou jsou vícevrstvé obaly, které nelze recyklovat. Zajímaví mi přijdou například:

Adventure Food – v obecnosti mi tahle jídla chutnají asi nejvíc (samozřejmě ne úplně všechna). Na rozdíl od většiny výrobců nabízí ve stejném poměru jídla masová i vegetariánská, což považuju za velké plus.

Adventure Menučeský výrobce jídel zcela bez chemických přísad. To jsou velká plus, bohužel bezmasých dehydrovaných pokrmů je v jejich nabídce málo.

Mungo Hero – tahle jídla jsou svou nabídkou na trhu naprosto výjimečná z několika důvodů. Jsou všechna veganská a bezlepková. Pro vegany a bezlepkáře je celkem oříšek sehnat dehydrované jídlo, tady se ale nemusíte ani koukat na složení, prostě víte, že jsou pro tyhle diety cajk. Na čem nejvíc záleží mně osobně, jsou recyklovatelné obaly. V podstatě všichni výrobci dehydrovaných jídel používají kompozitní obaly, které nelze recyklovat (udržují jídlo trvanlivé v řádu let). V Mungo Hero používají plastový obal, který je 100% recyklovatelný (obal musí splňovat podmínky jako nepropustnost světla, pachu, vlhkosti…), což je hlavní důvod, jímž mě zaujali. Chuťově mě baví kombinace koření, které používají a líbí se mi obsah BIO surovin. Mezi moje oblíbená jídla patří Thajská příchuť, Marocká příchuť a Mungo s rýží, zeleninou a rajčaty. O všech chutích Mungo Hero si můžete přečíst na jejich webu. Smysl pro mě mají pouze balení velikosti XL (120 g, cca 600 kcal). Když jsem na treku hodně vyhládlá, ráda si do nich přidám něco navíc, abych se víc zasytila, jako třeba houby, které jsem našla v lese, sýr nebo si k tomu přikousnu nějaké pečivo. To platí pro všechny porce zde zmíněných výrobců, kromě balení pro dvě osoby.

Lyofood – i tahle firma kašle na chemii. Nabídka je celkem široká, najdou se v ní smoothie, ovoce či zelenina v prášku, několik druhů polévek i masová, bezmasá či bezlepková jídla. U mě si šplhli nabídkou sedmidenního vegetariánského balíčku. Chuťově jsem se úplně nenadchla, ale to je individuální a neochutnala jsem všechno. Koneckonců, na treku je všecko dobré. O pocit, že jíte zdravě, rozhodně nepřijdete.

Summit to Eat – opět jídla bez chemických přísad. Vynikající poměr nízké hmotnosti a výživových hodnot. Vegetariánská nabídka sice žádná sláva, ale většina mi velmi chutná. V nabídce jsou také pikantní jídla, která milovníky držkopalů rozhodně nezklamou.

V zimě byly restaurace zavřené, a tak jsem pozvala mamku na oběd do přírody a uvařila ze sněhu.

VEGETARIÁNSKÝ FOOD LIST NA TÝDENNÍ TREK – HOTOVÁ JÍDLA

Uvádím pouze večeře/hlavní jídla, protože ze snídaňových menu jsem toho nevyzkoušela moc. Smíchat si kaši ke snídani po svém není zas takový problém, takže jsem možnosti hotových snídaní moc nezkoumala. Vybrala jsem si svá nejoblíbenější jídla. Totiž ta, po kterých se můžu utlouct.

PONDĚLÍ

Večeře: Marocká příchuť (Mungo Hero)

První noc na treku by mohla být pohádková. Pohádková je i směs orientálního koření s kuskusem a švestkami s pomeranči. Někdo ovoce ve slaných jídlech nemá rád, ale fakt stojí za to dát tomuhle jídlu šanci.

ÚTERÝ

Večeře: Zeleninové chilli s rýží (Summit to Eat)

Tohle jídlo mě před spaním spolehlivě zahřeje. Nevím, jestli je to tím, že obsahuje hořkou čokoládu, ale mám pocit, že se na něm snadno tvoří závislost.

STŘEDA

Večeře: Thajská příchuť (Mungo Hero)

Mango, kokosová smetana a křupavé tofu jsou prostě ingredience, po kterých se můžu utlouct.

ČTVRTEK

Večeře: Ovocná kari rýže (Adventure Food)

V tomhle jídle s chutí vyzobávám obrovské rozinky. A když vyzobu rozinky, vyzobávám zelené fazolky. A teprve potom sním zbytek, taky s chutí.

PÁTEK

Večeře: Fazolový kotlík (Summit to Eat)

Ideální jídlo na zahřátí spacáku. Fazole nezklamou!

SOBOTA

Večeře: Mungo s rýží, zeleninou a rajčaty (Mungo Hero)

Svěží a lehčí jídlo, mňam.

NEDĚLE

Večeře: Kešu Nasi (Adventure Food)

Zeleninová rýže s červenou čočkou a kešu oříšky, to mluví samo za sebe. Výborná tečka na konci treku.

Když jsem hodně hladová, přidám si do hotového jídla něco navíc – tady jsem přidala klouzky a byl toho plný ešus, naprostá dobrota.

INSPIRUJTE (SE)!

Téma stravování na treku je na jeden článek příliš široké. Určitě vás při čtení napadlo spousta zajímavých tipů, jak se stravujete vy. Podělte se o ně v komentářích, pomůžete ostatním se inspirovat. Další inspiraci můžete najít například v knize Outdoorová kuchařka od Petry Pospěchové.

vaše komentáře

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..